Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door een ontsteking aan de elleboog. Concreet is er sprake van een ontsteking van de strekpezen die van de buitenzijde van het ellebooggewricht naar de rugzijde van de onderarm en de hand lopen – bij een peesontsteking aan de binnenkant van de elleboog spreekt men van een golfelleboog. Een tenniselleboog is een overbelastingskwetsuur. Bij herhaaldelijke overbelasting kunnen kleine scheurtjes in de pezige structuren voorkomen. Die veroorzaken een kenmerkende pijn.
Een tenniselleboog komt frequent voor. Evenveel mannen als vrouwen krijgt ermee te maken. Het komt vooral voor tussen de leeftijd van 35 en 55 jaar. Deze leeftijdsgroep is heel actief en hoe hoger de leeftijd, hoe vatbaarder men is voor allerlei peesontstekingen.
Wat is de link tussen een tenniselleboog en tennis?
Bij het lezen of horen van de term ‘tenniselleboog’ leggen de meesten automatisch de link met het spelen van tennis. Toch is in amper vijf procent van de gevallen tennis de oorzaak van de klacht. De naamgeving verwijst naar de periode waarin met houten rackets werd gespeeld. Deze rackets hadden een slechte schokdemping en zorgden voor extra belasting van de elleboog.
Symptomen van een tenniselleboog
Wie met een tenniselleboog kampt, ervaart pijn wanneer de pols- en de onderarm worden belast. Dat gebeurt vooral tijdens draaibewegingen. Handelingen zoals het opheffen van een stoel, het inschenken van een drank of het gebruik van een schroevendraaier zorgen voor pijnlijk ongemak. Diezelfde draaibewegingen maken we ook tijdens het spelen van tennis, waardoor ook dat pijnlijk wordt.
Oorzaken van een tenniselleboog
Wanneer tennis toch de oorzaak is van het probleem, dan is dit te wijten aan een verkeerde tennistechniek, het gebruik van te zware of oude tennisballen of een onaangepast tennisracket (te strak opgespannen snaren, een verkeerde grip of een te zwaar racket).
Wie geen tennis speelt, ontwikkelt een ontsteking aan de elleboog door langdurige repetitieve bewegingen, al dan niet beroepshalve. Het gaat dan meer bepaald om een grijpbeweging van de hand en tegelijk een draaiing met de onderarm. Een typevoorbeeld is het uitwringen van een doek.
Diagnose van een tenniselleboog
De diagnose is vrij eenvoudig te stellen. Er is zo goed als altijd sprake van een ontsteking aan de elleboog wanneer, net voor de voelbare knobbel, op de buitenzijde van de elleboog wordt gedrukt en je onmiddellijk een scherpe pijnscheut voelt.
Behandeling van een tenniselleboog
Een tenniselleboog, ook wel tennisarm genoemd, is een erg vervelende kwetsuur. Het houdt je niet alleen weg van je favoriete sport, het hindert je ook in dagelijkse handelingen. Bij Revalab zetten we dan ook hoog in op de behandeling van een tenniselleboog. Dat doen we op verschillende manieren.
-
Kinesitherapie en manuele therapie
Onze kinesitherapeuten zullen aan de hand van manipulatie- en mobilisatietechnieken de beweeglijkheid van de tenniselleboog verbeteren. We bevorderen het herstel door de doorbloeding van de pees te verbeteren. Dit gebeurt door drukmassage op de pijnplaats. Door kracht- en coördinatieoefeningen versterken we de spieren in de onderarm. Een elleboogbandage zal de spieren wat ontlasten. Zo kan de ontsteking verminderen.
Daarnaast werken we preventief. We leren je enkele rekoefeningen en spierversterkende oefeningen ter genezing en ter preventie van een tenniselleboog. We werken onder andere op de polsstrekkers en polsbuigers en het vergroten van de knijpkracht.
Meer weten over de behandeling van een tenniselleboog bij Revalab in Avelgem?
Maak je je zorgen om of heb je last van een elleboogpijn?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij kinesitherapeuten Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Maak een afspraak in onze praktijk.