Mensen komen met een brede waaier aan klachten bij de osteopaat. Ze variëren van lage rugklachten, nek- en schouderpijn, hoofdpijn, bekkenproblemen en voetklachten. Maar ook bij spijsverteringsstoornissen zoals voedselallergieën en voedselintoleranties kan de osteopaat verlossing brengen.
De osteopaat heeft een holistische en open blik
Bij traditionele therapieën gaat de aandacht uit naar de locatie van de klacht. Dat is anders bij de osteopaat. Door een holistische en open kijk herkent de osteopaat disfuncties nog voor ze zich als letsel manifesteren. Met andere woorden: osteopathie kijkt altijd naar de dieperliggende oorzaak van de klachten.
Wat je lichaam zelf doet, doet het beter
Het uitgangspunt van elke osteopathische behandeling is het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Door middel van handbewegingen zorgt de osteopaat voor een betere doorbloeding. Die heeft een optimale werking van het aanvoersysteem van vitaminen, mineralen en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam tot gevolg.
De behandeling door de osteopaat is erop gericht bij de patiënt een fysiologische reactie uit te lokken. Hierbij zal het lichaam zelf de uitgevallen lichaamsfunctie herstellen. Een osteopaat maakt dan ook geen gebruik van medicatie.
Preventie is het codewoord van de osteopaat
Klachten vallen meestal niet uit de lucht en sluimeren vaak al geruime tijd. De holistische aanpak van de osteopaat zorgt ervoor dat disfuncties vroegtijdig worden opgemerkt. De osteopaat neemt tijdens een consultatie dan ook steeds het volledige lichaam en de belangrijkste gewrichten (voet, knie, bekken, kaakgewricht en wervelkolom) onder de loep.
Daarnaast heeft de osteopaat aandacht voor een goede lichaamshouding.
Osteopathie bij baby’s en kinderen
Ook baby’s en kinderen hebben baat bij een osteopathische behandeling. Zo helpt een behandeling bij onder meer huilbaby’s, voorkeurshouding, krampjes en reflux. De behandeling gebeurt steeds via zachte bewegingen die voor de baby prettig aanvoelen. Alles gebeurt in nauw contact met de kinderarts.
Osteopathie binnen een multidisciplinair team
Door de overschouwende kijk vormt de osteopaat een brug tussen verschillende medische disciplines. Zo werkt de osteopaat bij een bewegingsbeperking ter hoogte van het kaakgewricht samen met een tandarts. Wanneer na een loop- en ganganalyse voetproblemen aan het licht komen, is er samenwerking met een podoloog.
Daarnaast zijn ook inzake voeding, psychologie en lichaamsstabiliteit samenwerkingsverbanden met arts, kinesitherapeut en diëtist essentieel.
Osteopathie bij Revalab in Avelgem
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij osteopaat Pieter De Niel. Wil je meer weten over osteopathie bij Revalab? Maak een afspraak in de praktijk.