Tijdens het sporten wordt kracht overgezet van het ene lichaamsdeel op het andere. Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de rompspieren. Zij fungeren als stabilisator van het lichaam. Optimale rompstabiliteit wordt bepaald door de spiergroepen in bekken, heup en romp. Wanneer zij het lichaam in balans houden, zullen ook de spieren op andere plaatsen in het lichaam optimaal functioneren.

Rompstabiliteit en blessurepreventie

Rompstabiliteit draagt bij tot de preventie van blessures. Wanneer de rompspieren niet voldoende sterk zijn, neemt de stevigheid van de wervelkolom af. Die is dan gevoeliger voor overbelasting en de ideale voedingsbodem voor blessures. De jongste jaren is binnen de sportwereld de aandacht voor rompstabiliteit dan ook de hoogte ingeschoten. Core stability vormt inmiddels een essentieel onderdeel van medische sportscreening. 

Aan de hand van verschillende oefeningen wordt de stabiliteit van het lichaam getaxeerd. Bijzondere aandacht gaat uit naar het bekken en de wervelkolom. Tijdens de oefeningen wordt gebruik gemaakt van een Swiss ball. Stabiliteitstraining moet worden gezien als een totale workout. 

Rompstabiliteit en Redcord

Redcord is een vernieuwend Noors systeem waarbij door middel van instabiele touwen oefeningen worden uitgevoerd tegen het eigen lichaamsgewicht. Deze vorm van suspensietraining heeft een surplus aan kracht, balans, coördinatie en rompstabiliteit tot gevolg. Diverse studies hebben de blessurepreventieve werking van Redcord aangetoond.