Bekkenbodemtherapie laat je bewust de spieren van de bekkenbodem voelen en gebruiken. Dat is belangrijk. De bekkenbodemspieren ondersteunen immers de hoger gelegen organen. Een verzwakking, om welke reden dan ook, veroorzaakt vervelende problemen zoals urineverlies, blaasklachten, pijn in de onderbuik en seksuele klachten gelinkt aan een verzwakte bekkenbodem.
Bekkenbodemklachten hebben een grote impact op de dagelijkse bezigheden. Velen ondervinden echter nog schroom. Het is daarom belangrijk om ze uit de taboesfeer te halen. Daar werken wij als kinesitherapeut aan mee en zorgen voor een goede behandeling op maat.
Bij welke klachten is bekkenbodemtherapie nuttig?
Het is een mythe dat bekkenbodemklachten enkel voorkomen bij vrouwen en altijd in verband staan met een zwangerschap. Bekkenbodemtherapie richt zich op alle klachten in de lage rug, de buik en het bekken- en bekkenbodemgebied, zowel bij vrouwen, mannen als kinderen. Ze worden onderverdeeld in drie categorieën:
- algemene plas- en stoelgangproblemen (urineverlies, overgevoelige blaas, gevolgen van verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen, algemene pijn in de onderbuik)
- onderrugklachten en bekkenpijn (bekkenbodemklachten tijdens en na de zwangerschap, bekkeninstabiliteit, staartbeenpijn)
- seksuele klachten gelinkt aan een verzwakte bekkenbodem (pijn tijdens het vrijen als gevolg van dyspareunie en vaginisme, erectiestoornissen na een prostaatoperatie)
Hoe verloopt de bekkenbodembehandeling?
Met een plan op maat helpen we je stapsgewijs bij bekkenbodemklachten.
Een eerste consultatie start met een vraaggesprek waarbij we een luisterend oor bieden. We beseffen dat sommige problemen niet makkelijk zijn om te vertellen, dus nemen we hiervoor ruim de tijd. Alles gebeurt in complete discretie en volledig vertrouwen.
Er vindt ook een algemeen lichamelijk onderzoek plaats. Daarbij focussen we op de lichaamshouding, de onderrug en de bekkenbodemregio. We overlopen samen de resultaten en stellen vervolgens een behandelplan op maat op.
Hoe versterken we de bekkenbodemspieren?
Het uitgangspunt is tweeledig. Tijdens de behandeling gaan we aan de hand van specifieke oefeningen de bekkenbodemspieren trainen en versterken. Daarnaast is het belangrijk om de bekkenbodemspieren aan te voelen en correct te gebruiken. Dat betekent aanspannen om ongewild urineverlies tegen te gaan en ontspannen om bijvoorbeeld pijn tijdens het vrijen te vermijden.
Bekkenbodemtraining bestaat enerzijds uit oefeningen die bij ons in de praktijk plaatsvinden en anderzijds voer je dagelijks zelf thuis oefeningen uit. Op die manier bereiken we samen het vooropgestelde resultaat.
Bekkenbodemtherapie binnen een multidisciplinair team
Bekkenbodemtherapie gebeurt in nauw contact met de huisarts. Bij bekkenbodemklachten verwijzen we soms ook door naar de osteopaat. Bekkenbodemklachten worden immers niet enkel veroorzaakt in de bekkenregio, maar zijn soms het gevolg van een blokkade elders in het lichaam.
Meer weten over bekkenbodemtherapie bij Revalab in Avelgem?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel.
Heb je klachten die kunnen worden gelinkt aan de bekkenbodem? Aarzel niet en maak een afspraak in onze praktijk.