Lopersknie is een veelvoorkomende sportblessure. Zoals de naam het zegt, zien we het vooral bij geoefende en minder geoefende joggers. Ongeveer 1 op 5 joggers krijgt ooit een lopersknie. Bezoek bij klachten dan ook tijdig de kinesitherapeut. Een snelle diagnose voorkomt veel ongemakken.
Hoe herken je een lopersknie?
Joggers zullen het beamen: lopen stimuleert zowel het mentale als fysieke welzijn. Het is een verslaving. De zogenaamde runner’s high boost de endorfines en geeft ons een gelukkig gevoel.
Helaas horen daar ook af en toe blessures bij. Een lopersknie is te herkennen aan een zwelling en scherpe pijn aan de buitenkant van de knie. De pijn straalt soms uit tot in het bovenbeen. In rust is niks te voelen, maar de pijn komt steeds op na een tijdje joggen.
Overbelasting? Ja, maar met verschillende oorzaken
Zoals bij veel sportblessures is de aanleiding van een lopersknie overbelasting, waarop een ontsteking (tendinitis) volgt. Bij een lopersknie gaat het specifiek om een overbelasting en ontsteking van de brede peesplaat aan de buitenkant van het bovenbeen.
‘Te vaak lopen’ als oorzaak aanduiden, is te eenvoudig. Niet iedereen is er immers even gevoelig voor. Vaak is er sprake van een miniem beenlengteverschil, een scheve bekkenstand, te zwakke bilspieren of een verkeerde voetstand. Maar ook verkeerde loopschoenen of het lopen op te harde of oneffen ondergrond kunnen aan de basis liggen.
Voldoende rust en ontstekingsremmende kinesitherapie
Eens de diagnose van een lopersknie gesteld, maken we samen een behandelplan. Het is belangrijk om voldoende rustmomenten in te bouwen.
Daarnaast bestaat onze behandeling uit ontstekingsremmende kinesitherapie. We leren je belangrijke stretchoefeningen en versterken de spieren van de heup, bil en rondom de knie. Ook core stability is belangrijk. Zo wordt je knie op meerdere manieren beter beschermd.
We sturen je ook even langs onze osteopaat. Hij speurt in het hele lichaam naar blokkades die onrechtstreeks een invloed hebben op de overbelasting.
Met enkele tips over blessurepreventie opnieuw op pad
Tot slot laten we je niet opnieuw vertrekken zonder aandacht te besteden aan preventie.
Enkele eenvoudige tips, zoals aandacht voor een goede opwarming en cooling-down en aangepaste loopschoenen, verminderen de kans op toekomstige loopblessures.
Meer weten over de behandeling van een lopersknie bij Revalab in Avelgem?
Herken je de hierboven beschreven klachten? Of wil je meer weten over onze behandeling van een lopersknie?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij kinesitherapeuten Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Maak een afspraak in onze praktijk.