We spreken van het myofasciaal pijnsyndroom wanneer pijn wordt veroorzaakt in de spieren (myo) en de spiervliezen (fascia). Meer concreet moet myofasciale pijn worden gezien als een willekeurige en aanhoudende samentrekking van één of meerdere skeletspieren. Het symptoom is een spierpijn die onderhuids aanvoelt en als zeurend wordt ervaren. Soms strekt de pijn uit en ontstaat een tintelend gevoel.
De oorzaak van deze myofasciale pijn is te vinden in zogenaamde ‘triggerpoints’. Deze myofasciale triggerpunten zijn minieme verhardingen, ook wel spierknopen genoemd, die bij aanraking of het uitrekken van de spier pijnlijk zijn. Dat komt omdat in die triggerpunten de spiervezels stelselmatig verkrampen, wat uiteindelijk tot krachtsverlies kan leiden.
Kortom, bij myofasciale pijn is er sprake van een verkeerd functioneren van een spier.
Hoe ontstaan myofasciale triggerpunten?
Myofasciale triggerpoints (MFTP) ontstaan wanneer de spierbelasting wordt overschreden. Dat kan acuut of chronisch zijn en komt zowel bij topsporters als niet-sporters voor. Bij niet-sporters is de oorzaak van het letsel doorgaans te vinden bij een verkeerde lichaamshouding (werkhouding), een verstoord slaappatroon, een foutief eetpatroon (vitaminetekort, overmatig alcoholgebruik) en stress. Topsporters kampen met myofasciale pijn na een lange periode van stilstand door blessure, bijvoorbeeld door fixatie met een gipsverband, of door overtraining.
Myofasciale pijn zien we vooral bij volwassenen, meer bepaald tussen de leeftijd van dertig en vijftig jaar. Deze leeftijdsgroep is fysiek heel actief en is doorgaans onderhevig aan heel wat negatieve stress. Al deze factoren verhogen de kans op myofasciale pijn.
Myofasciale triggerpunten ontstaan vaak heel geleidelijk en evolueren van lichte stijfheid tot aanhoudende pijn. De pijnlocatie wordt dan vaak omschreven als ‘een zwakke plek’.
Behandeling van myofasciale pijn: dry needling therapie
Het ervaren Revalab Team van kinesitherapeuten en osteopaten is gespecialiseerd in het behandelen van myofasciale pijn. De behandelingswijze die we gebruiken heet dry needling therapie.
-
Hoe werkt dry needling therapie?
Bij dry needling therapie beginnen onze specialisten met een manueel onderzoek. Daarin sporen ze de triggerpunten in de spieren op. In een volgende fase wordt met eenzelfde en dun naaldje het triggerpoint aangeprikt. De spier spant zich dan even aan om vervolgens helemaal te ontspannen. De spierstofwisseling herstelt zich, waardoor de pijn na enkele dagen zal verminderen of helemaal verdwijnen.
Zoals de naam ‘dry (droog) needling’ het zegt, wordt tijdens de behandeling op geen enkel moment een inspuiting gegeven.
-
Dry needling therapie ≠ klassieke acupunctuur
Het is belangrijk om te vermelden dat dry needling therapie zich onderscheidt van klassieke acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur gebruikt een therapeut een veelvoud aan naalden. Die worden geplaatst op punten waar zich energiebanen bevinden. Bij dry needling therapie daarentegen wordt met één naald specifiek gezocht naar de triggerpunten in de spieren. Dry needling therapie richt zich dan ook enkel en alleen op myofasciale pijn.
-
Dry needling therapie: oplossing voor velerlei klachten
Gezien de myofasciale triggerpunten overal in het lichaam kunnen voorkomen en vaak ook pijn op afstand veroorzaken, kan de therapie een oplossing bieden voor allerlei klachten, gaande van nek- tot rugklachten. Soms bevinden de triggerpunten zich direct in de hals of de rug. Er is echter ook vaak sprake van een overbelasting die het gevolg is van een bewegingsbeperking op een andere plaats. Door overcompensatie ontstaat dan een nieuwe klacht.
Meer weten over dry needling therapie bij Revalab in Avelgem?
Heb je last van herhaaldelijke spierstijfheid en spierpijn of vragen over dry needling therapie?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij kinesitherapeuten Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Maak een afspraak in onze praktijk.