Blaasproblemen

Blaasproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Zowat vijf op tienduizend mensen in ons land heeft last van een overactieve blaas en blaasproblemen. De maatstaf die we hanteren bij sterke plasdrang is de volgende: wie overdag tot acht à tien keer moet plassen en ook ’s nachts verschillende keren moet opstaan, moet denken aan een overactieve blaas.

De oorzaak van een overactieve blaas is niet altijd duidelijk

Het komt even vaak voor bij vrouwen als mannen en neemt toe met de leeftijd. Wie boven de 75 is, heeft tot drie keer meer kans op een overactieve blaas. De oorzaak ervan is niet echt duidelijk. Wellicht gaat het om een combinatie van factoren, waaronder psychische factoren, blaasontstekingen en te veel spanning in de bekkenbodemspieren.

Een PTNS-behandeling brengt de blaas tot rust

Het spreekt voor zich dat een overactieve blaas zorgt voor heel wat onzekerheid en een grote impact heeft op de dagelijkse bezigheden. Gelukkig bestaan er oplossingen, waaronder een PTNS-behandeling.

PTNS betekent voluit Posterior Tibial Nerve Stimulation. Zoals de naam het zegt, bestaat de behandeling uit het afgeven van elektrische prikkels aan een zenuw bij de enkel die een rechtstreekse invloed heeft op de blaas. Bij een overactieve blaas is er sprake van onregelmatig samentrekken van de blaas. Bij PTNS wordt de blaas als het ware gereset en komt de blaas tot rust.

PTNS is eenvoudig en doeltreffend

Concreet bestaat PTNS-therapie bij blaasproblemen uit verschillende behandelsessies waarbij u de eerste weken één keer per week langskomt. De sessie duurt dan 30 minuten. De therapie wordt stelselmatig afgebouwd tot één keer per maand. Al na een zestal behandelmomenten is verbetering merkbaar.

Meer weten over een PTNS-behandeling en blaasproblemen bij Revalab in Avelgem?

Behalve PTNS hebben we bij blaasproblemen ook aandacht voor bredere bekkenbodemtherapie. Zo zorgen we ervoor dat de bekkenbodemspieren sterker worden om eventueel urineverlies tegen te gaan.

Heb je nog vragen over een PTNS-behandeling of heb je klachten die kunnen worden gelinkt aan de bekkenbodem en blaas? Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Leen Neyrinck, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel.

Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren en maak een afspraak in onze praktijk.