Door de coronacrisis en het dragen van een mondmasker zien kinesitherapeuten een toename van het aantal kaakklachten. Het dragen van een mondmasker is immers een extra belasting voor het kaakgewricht. Maar dit zijn niet de enige kaakproblemen waarmee patiënten langskomen.
De kaak is de brug tussen schedel en hals
Ongeveer 6 op 10 mensen heeft klachten aan het kaakgewricht. Het komt het vaakst voor op jongere leeftijd, zo tussen de 20 en 40 jaar. We noemen problemen met het kaakgewricht met een moeilijk woord temporomandibulaire disfunctie of TMJ. Bij het openen en sluiten van de mond is er dan vaak een kleine knak te horen.
Omdat het kaakgewricht een brug is tussen onze schedel en hals, triggeren kaakproblemen ook andere klachten. Gelukkig zijn deze problemen makkelijk te behandelen door de kinesitherapeut.
Kaakproblemen veroorzaken ook andere klachten
De oorzaak van kaakproblemen is heel ruim.
Soms is er door een ongeval een verkeerde stand van het kaakgewricht ontstaan. Ook een overbelasting van het kauwstelsel, onder meer door tandenknarsen en tandenklemmen, is een mogelijkheid. Je kunt de overbelasting van je kauwspieren nog het best voelen wanneer je een hele tijd kauwgom hebt gekauwd. De dag nadien voelen je kauwspieren vermoeid en pijnlijk aan.
Maar net omdat ons kaakgewricht een centrale positie heeft tussen onze schedel, hals en schouders, ontstaan ook andere klachten. Ze variëren van:
- hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn)
- nekklachten
- duizeligheid
- oorpijn en oorsuizen
- aangezichtspijn
De behandeling van kaakklachten heeft drie pijlers
Het doel van de behandeling is drievoudig: het herstel van het functioneren van het kauwstelsel, pijnvermindering en het knakkende geluid bij het openen en sluiten van de mond stoppen.
Dat doen we via ontspanningstechnieken en mobilisatietechnieken. Via dry needling therapie verminderen we de spierspanning in het aangezicht. Je vindt via deze link meer over deze therapie.
Eventueel doorverwijzen naar de osteopaat
Wanneer de oorzaak van het probleem met het kaakgewricht niet onmiddellijk duidelijk is, verwijzen we door naar onze osteopaat. De osteopaat onderzoekt dan als een blokkade elders in het lichaam het kaakgewricht onder spanning zet.
Meer weten over de behandeling van kaakklachten bij Revalab in Avelgem?
Heb je nog vragen over kaakproblemen en de eraan gelinkte klachten?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Maak een afspraak in onze praktijk.