In een eerdere blogpost vertelden we waarom je met artrose bij de kinesitherapeut terechtkunt. Ook met andere vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis, kunnen we je als kinesitherapeut helpen.
Reumatoïde artritis is niet hetzelfde als artrose
In tegenstelling tot artrose, waar slijtage de motor is van de aandoening, kijken we bij artritis in de richting van het immuunsysteem. Dat immuunsysteem zorgt bij artritis voor chronische gewrichtsontstekingen, vandaar de term ontstekingsreuma.
Net zoals bij artrose komt artritis het vaakst voor in de heup, knie en schouder, maar ook kleinere gewrichten zoals de vingers zijn onderhevig aan ontstekingen. De symptomen zijn gelijkaardig aan andere ontstekingen:
- gewrichtspijn
- zwelling en vochtophoping
- warmte en eventuele roodheid
- gewrichtsstijfheid (vooral ’s morgens)
Oefentherapie speelt een centrale rol bij de behandeling van artritis
Wie kampt met artritis en bij ons langskomt, wordt met oefentherapie ondersteund om voldoende te bewegen. Bewegen is immers cruciaal om de gewrichten soepel te houden en niet te laten verstijven.
We zetten dan ook vooral in op ontspannings-, flexibiliteits- en bewegingsoefeningen. De bewegingen gebeuren dan steeds onbelast. Met andere woorden: eerder fietsen dan wandelingen maken.
Laagdrempelige oefeningen om ook thuis uit te voeren
In de praktijk gaan we samen door de oefeningen en leren ze stelselmatig aan. Artritis kent een grillig verloop – er zijn perioden waar de ontstekingen meer en dan weer minder aanwezig zijn. Dus passen we de intensiteit van de oefentherapie aan. Zo creëren we de behandeling die voor jou het best past.
De oefeningen zijn heel laagdrempelig. Daardoor zijn ze makkelijk thuis uit te voeren.
Meer weten over de behandeling van artritis bij Revalab in Avelgem?
Heb je nog vragen over onze behandeling van reuma?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Contacteer ons en maak een afspraak in onze praktijk.