Cardiale revalidatie

Cardiale revalidatie en cardiale kinesitherapie aan de hand van oefeningen bij Revalab in Avelgem.

Voor veel mensen is een hartoperatie een mijlpaal in het leven, een nieuw begin als het ware. Een hartoperatie, of herstel na hartproblemen, is dan ook heel delicaat. De stap om jezelf opnieuw intensiever in te spannen is mentaal niet makkelijk.

Het is daarom van het grootste belang dat cardiale revalidatie of hartrevalidatie onder goede begeleiding plaatsvindt. Bij Revalab zorgen onze kinesitherapeuten daarvoor.

Cardiale revalidatie met een oefenschema op maat

Cardiale revalidatie is bedoeld om geleidelijk de lichamelijke conditie aan te sterken. Bij het starten van de therapie vindt een uitgebreide screening plaats om te bepalen waar je staat bij het begin van het herstelproces. Van daaruit vertrekken we met een oefenschema op maat. De oefeningen bestaan onder meer uit:

  • fietsen op een hometrainer
  • lopen op een loopband
  • weerstandstraining en lichte krachttraining met gewichten
  • algemene flexibiliteitsoefeningen

Naarmate het herstel vordert, wordt de intensiteit van de oefeningen opgedreven. Behalve oefeningen die onder begeleiding in de praktijk worden uitgevoerd, voorzien we een oefenschema om ook thuis aan je herstel te werken.

Cardiale revalidatie gaat samen met ademhalingskinesitherapie

Naast de inspanningsoefeningen is ook ademhalingskinesitherapie een onderdeel van cardiale revalidatie. Veel hartpatiënten hebben immers een verminderde longfunctie. Deze cardiorespiratoire kinesitherapie bestaat onder meer uit oefeningen om de longen vrij te maken van slijm en ademhalingsoefeningen om de borstkas te ontspannen.

Er worden in totaal zo’n zestig behandelmomenten ingepland. Deze worden verdeeld over sessies van telkens dertig minuten, drie tot vijf keer per week. Elke behandeling gebeurt individueel, in de praktijk of aan huis.

Een gezonde levensstijl is een actieve levensstijl

Tot slot hebben we, naast fysieke revalidatie, ook aandacht voor een gezonde levensstijl. Tot dertig procent van alle overlijdens in Vlaanderen komt door hart- en vaatziekten. Heel wat daarvan zijn te vermijden bij een gezonde en actieve levensstijl.

Tijdens de therapie geven we dan ook tips om je aan te zetten tot meer bewegen en een gezond voedingspatroon, eventueel in samenwerking met een diëtist. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Cardiale revalidatie bij Revalab in Avelgem

Heb je nog vragen over cardiale revalidatie? Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Leen Neyrinck, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Contacteer ons gerust en maak een afspraak in onze praktijk.